Tuvalet Eğitimi ile İlgili Merak Edilenler
- ezgiigundogan
- 24 Oca 2020
- 2 dakikada okunur
Tuvalet Eğitimi Nedir?
Tuvalet eğitimi; çocuğun bir başkasının yardımı olmadan mesane ve kas kontrolünü kazandığı süreçte kendi başına yapabileceği bir beceriyi öğrenmesidir. Tuvalet eğitimi ile birlikte çocuklar bağımsızlık ve bireysellik değerlerini güçlendirmektedir. Bu eğitim sonunda çocuklar artık ebeveynleri olmadan da ihtiyaçlarını gidereceğini öğrenmektedir.
Tuvalet Eğitimine Hangi Yaş Aralığında Başlanmalıdır?
Her çocuğun 18 - 36 ay aralığında tuvalet eğitimi için uygun ve hazır olduğu söylenmektedir. Ancak bu durum çocuğun fizyolojik, psikolojik ve gelişimsel olarak hazır olma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer çocuk ebeveyn kaybı, kardeş doğumu, ebeveynlerin boşanması, tatile çıkma gibi bir dönem içerisinde ise tuvalet eğitimine başlamak uygun olmayacaktır. Çünkü tuvalet eğitimi sürecinde ebeveynlerin ya da bakım veren kişinin istikrarlı ve tutarlı olması büyük bir öneme sahiptir.
Çocuğumun Tuvalet Eğitimi için Hazır Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Tuvalet eğitimine başlamadan önce ebeveynlerin ya da çocuğa bakım veren kişinin çocuğu gözlemlemesi ve ondan gelen sinyalleri fark etmesi oldukça önemlidir. Çünkü her çocuk biricik olduğu için çocuktan gelen sinyalleri fark ederek tuvalet eğitimine başlanması gerekir. Eğer çocuğunuz hazır değilse tuvalet eğitimi için ısrarcı olmamakla birlikte bu konuyu bir süre rafa kaldırabilirsiniz.
Eğer çocuğunuz;
Bezini takmak istemiyor ya da çıkartmak istiyorsa,
Tuvalet ile ilgili temel kavramları söyleyebiliyorsa, (Çiş, kaka, lazımlık vb)
Yürüyebiliyorsa,
Kıyafetlerini yardım almadan çıkarabiliyorsa,
Bezinin ıslanmasından ve pislenmesinden rahatsız oluyorsa,
Birkaç saat kuru kalabiliyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Tuvalet Eğitimine Erken Başladığınızda;
Çocuğunuz fizyolojik ve psikolojik olarak hazır olmayabilir, Mesane ve kas kontrollerini sağlayamadığı için altına kaçırdığında kendini yetersiz hissedebilir, bu durum daha sonra vereceğiniz tuvalet eğitiminde çocuğunuzun direnç göstermesine neden olabilir.Tuvalet eğitimine erken başladığınızda bu süreç çocuğunuz için travmatik etkiler bırakabilir, aslında gündelik yaşamda normal olan bir süreci çocuğunuz için zorlaştırabilirsiniz. Bu yüzden uzmanlar 18.aydan önce tuvalet eğitimine başlamanın doğru olmadığını söylemektedir.
Ebeveynler Bu Süreçte Çocuklarına Karşı Nasıl Davranmalılar?
Tuvalet eğitimi söz konusu olduğunda ebeveynlerin tutarlı ve istikrarlı davranması gerekmektedir. Gündüz başlanılan tuvalet eğitimine gece de devam edilmesi çocuğun bu sürece daha kolay adapte olmasına, kafasının karışmamasına aynı zamanda bu beceriyi kısa sürede kazanmasına olanak sağlayacaktır. Çocuğunuza tuvaleti nasıl kullanması gerektiği konusunda önceden bilgilendirme yapmak oldukça önemli. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bu konu ile ilgili bulunan hikaye kitaplarını birlikte okuyarak çocuğunuzu bu sürece önceden hazırlayabilirsiniz. İç çamaşırı ve lazımlık seçerken çocuğunuzun tercihini göz önüne alabilirsiniz.Çocuğunuz tuvaletini yaptığında bu süreçte onu destekleyecek ve teşvik edecek bazı ödüller verebilirsiniz. (sarılmak, takdir etmek, renkli yapıştırmalar hediye etmek vb) Çocuğunuzu belli zaman aralıklarında tuvalete götürerek tuvaletini yapması için destekleyebilirsiniz. Çocuğunuz altına kaçırdığında ya da tuvalete yetişemediğinde ebeveynler çocuklarına karşı cezalandırıcı ve negatif tutumlarda bulunmamalıdırlar. Ebeveynler negatif tutum ve davranışta bulunduğunda çocuklar tuvalet eğitimine karşı direnç gösterebilirler.
Kitap Önerileri;
Bu süreçte çocuğunuzla birlikte okuyabileceğiniz bazı kitap önerileri:
Teo’nun Kaka Kitabı, Psikolog Pınar Çakır Aksu, Yağmur Artukmaç
Güle Güle Kakalar, Sergi CamaraYatağıma Yağmur Yağdı, Pedagog Ayşen Oy
Kızımın Tuvalet Kitabı
Oğlumun Tuvalet Kitabı
Comentários